Σφάλμα
  • XML Parsing Error at 2:32. Error 76: Mismatched tag
Μουσεία
Τα Μουσεία της Ανδρου
PDF Εκτύπωση E-mail

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Στις 28 Ιουλίου 1979 το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή εγκαινίασε στη Χώρα της Άνδρου, γενέτειρα του Βασίλη Π. Γουλανδρή, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Επιθυμία των Ιδρυτών ήταν η δημιουργία ενός μικρού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, εξοπλισμένου με τις πιο σύγχρονες μουσειακές προδιαγραφές, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις διοργάνωσης σε αυτό διεθνών εκθέσεων. Το Μουσείο, συνολικής έκτασης 200 τ.μ., είναι έργο του αρχιτέκτονα Στάμου Παπαδάκη και σχεδιάστηκε με την προοπτική στέγασης και παρουσίασης της ολοκληρωμένης συλλογής έργων του Ανδριώτη γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου, την οποία ο ίδιος κληροδότησε στη γενέτηρά του. Τα εκθέματα εμπλουτίστηκαν στη συνέχεια με μέρος της συλλογής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Η αυξανόμενη προσέλευση των Aθηναίων, το ενδιαφέρον των κατοίκων της Άνδρου καθώς και η θετική απήχηση αυτής της προσπάθειας ώθησαν τους Ιδρυτές να αποφασίσουν την επέκταση του Μουσείου σε ένα νέο κτίριο.

Στις 20 Ιουλίου 1986 εγκαινιάστηκε η Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, απέναντι από την Παλαιά, συνολικής επιφάνειας 1000 τ.μ. και σε σχέδια του Χρήστου Κοντοβουνήσιου. Τη σχεδίαση των εξωτερικών χώρων και του κήπου ανέλαβε η Μιράντα Σπηλιωτοπούλου-Βαζάκα. Η αρχιτεκτονική ένταξη του κτιρίου στον περιβάλλοντα χώρο διακρίθηκε στον διεθνή διαγωνισμό στην Osaka της Ιαπωνίας το 1990 και δημοσιεύθηκε στο Contemporary Landscapes in the World. Κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου εκτίθεται στη Νέα Πτέρυγα μέρος της συλλογής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, η οποία αποτελείται από περισσότερα από 300 έργα διακεκριμένων Eλλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Από το 1986 το Ίδρυμα οργανώνει κάθε καλοκαίρι στη Νέα Πτέρυγα περιοδικές εκθέσεις έργων πολύ σημαντικών καλλιτεχνών του αιώνα μας. Κάθε περιοδική έκθεση πλαισιώνεται από συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας, πλήρως εικονογραφημένο κατάλογο των εκθεμάτων, έκδοση καρτών και αφισών, προβολές ταινιών για τη ζωή και το έργο των δημιουργών, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Κύριος στόχος του Mουσείου είναι να εξακολουθήσει να συμβάλλει στην προώθηση της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, ελληνικής και διεθνούς, και να προσφέρει έμπρακτα τη δική του δημιουργική πρόταση στους σύγχρονους εικαστικούς προβληματισμούς. H συλλογή του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή συγκροτείται από έναν αρκετά μεγάλο αριθμό έργων διακεκριμένων ελλήνων καλλιτεχνών: Ανδρέου, Βάρη, Βασιλείου, Γουναρόπουλου, Γαΐτη, Ζογγολόπουλου, Καρά, Κουλεντιανού, Κουνέλλη, Μακρή, Μόραλη, Μπουζιάνη, Νικολαΐδη, Παππά, Παρθένη, Παρμακέλη, Σκλάβου, Τάκη, Τέτση, Τσαρούχη, Τσόκλη, Φασιανού, Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Χριστοφόρου, Ψυχοπαίδη και πολλών νεότερων.Επίσης περιλαμβάνει σημαντικά έργα ξένων δημιουργών: Nicholson, Fautrier, Lichtenstein, Balthus, Botero, Kiefer, Hundertwasser, Warhol, Rodin, Giacometti, Cesar, Mitoraj, Richier, Hepworth κ.ά. Η συλλογή αυτή, που εστιάζεται στην τέχνη του 20ού αιώνα, εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα έργα. Μέρος της εκτίθεται εκ περιτροπής κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου στη Νέα Πτέρυγα του Μουσείου, ενώ σε όλη τη διάρκεια του χρόνου λειτουργεί στην Παλαιά Πτέρυγα έκθεση γλυπτικής με έργα του Ανδριώτη γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου καθώς και μερικών από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεοελληνικής γλυπτικής. την Παλαιά Πτέρυγα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εκτίθεται συλλογή έργων του Ανδριώτη γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου.

Στον ίδιο χώρο λειτουργεί μόνιμη έκθεση μέρους της συλλογής του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, που συμπεριλαμβάνει έργα μερικών από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της νεοελληνικής γλυπτικής (Ζογγολόπουλος, Τάκης, Σκλάβος, Chryssa, Benglys, Νικολαΐδης, Παππάς κ.ά.).

Κατά τη χειμερινή περίοδο (Οκτώβριος-Μάιος) η Νέα Πτέρυγα του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης φιλοξενεί εναλλασσόμενες εκθέσεις με έργα της συλλογής του Ιδρύματος, κυρίως δημιουργίες σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών (Chryssa, Φασιανός, Παύλος, Κουνέλλης, Τσόκλης, Ψυχοπαίδης, Τέτσης κ.ά.) αλλά και έργα σημαντικών ξένων καλλιτεχνών (Rodin, Richier, Cesar, Hepworth κ.ά.).

ΠΗΓΗ: www.moca-andros.gr

Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου βρίσκεται στη Χώρα, στην οδό Καΐρη, απέναντι από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στεγάζεται σε κτήριο έκτασης 1.500 τμ., που κτίστηκε το 1981 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Στάμου Παπαδάκη με τη χορηγία του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Οι συλλογές του μουσείου προσφέρουν μια εικόνα της ιστορίας του νησιού ως τη βυζαντινή εποχή, ξεκινώντας με ευρήματα από τον γεωμετρικό οικισμό της Ζαγοράς, αντίτυπο της Χάρτας του Ρήγα Φεραίου, συλλογή γλυπτών από την αρχαϊκή μέχρι και τη ρωμαϊκή εποχή. Από αυτά ιδιαίτερα σημαντικοί είναι δύο ακέφαλοι κορμοί αρχαϊκών κούρων, καθώς και μαρμάρινο άγαλμα γυμνού άνδρα, γνωστό ως «Ερμής της Άνδρου», ρωμαϊκό αντίγραφο του 1ου αι. π.χ. από χάλκινο άγαλμα του Πραξιτέλη, που βρέθηκε στην Παλαιόπολη, μαζί με ένα ακέφαλο γυναικείο άγαλμα του τύπου της «Μεγάλης Ηρακλειώτισσας», αντίγραφο του 1ου αιώνα π.χ. από έργο του 3ου αιώνα π.χ. Στις υπόλοιπες αίθουσες του ισογείου παρουσιάζονται επιγραφές και γλυπτά πρωτοβυζαντινής και βυζαντινής εποχής.

Ναυτικό Μουσείο Άνδρου

Το Ναυτικό Μουσείο βρίσκεται στη Χώρα της Άνδρου, , σε κτήριο που δωρίθηκε από τον Δημήτριο Ράλλια στο Δήμο Άνδρου το 1957. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1972 και παρουσιάζει διαχρονικά την εξέλιξη της ανδριώτικης ναυτιλίας. Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται παραδοσιακές ανδριώτικες στολές, ναυλοσύμφωνα, ασφαλιστήρια και συμβόλαια, ναυτικά ημερολόγια, λιθογραφίες ανδριώτικων πλοίων καθώς και μακέτες σύγχρονων και παλαιών ανδριώτικων πλοίων.

Καΐρειος βιβλιοθήκη

Η Καΐρειος βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1987. Βρίσκεται στην Χώρα της Άνδρου, στην πλατεία Καΐρη. Στεγάζεται σε κτήριο που παραχωρήθηκε για το σκοπό αυτό από την οικογένεια Καμπάνη. Περιλαμβάνει την προσωπική συλλογή βιβλίων του Θεόφιλου Καΐρη, η οποία υπολογίζεται στους 3.000 περίπου τόμους και απαρτίζεται εν πολλοίς από δυσεύρετες εκδόσεις και μοναδικά χειρόγραφα. Η βιβλιοθήκη επίσης φιλοξενεί το ιστορικό αρχείο του νησιού, καθώς και έργα τέχνης (ελαιογραφίες, εικόνες, γκραβούρες, συλλογή αρχαίων αντικειμένων). Συνολικά υπολογίζεται ότι η Βιβλιοθήκη διαθέτει περίπου 60.000 τόμους εντύπων. Το παράρτημα της Καϊρείου Βιβλιοθήκης «Οικία Μιχαήλ Ε. Κυδωνιέως» ανήκε αρχικά στην οικογένεια του Μιχαήλ Ε. Κυδωνιέως. Πρόκειται για ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο στη Χώρα της Άνδρου, που οικοδομήθηκε περίπου το 1920. Η Βιβλιοθήκη αγόρασε αρχικά τον πρώτο όροφο του κτηρίου και το 2002 και το ισόγειο. Στεγάζει μέρος των συλλογών της βιβλιοθήκης, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος, που φιλοξενεί σημαντικές εκθέσεις, όπως "Άνδρος και Κυκλάδες - Έκθεση Χαρτών."

Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως

Το ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως ιδρύθηκε το 1994 και στεγάζεται στην Χώρα της Άνδρου, στην οδό Καΐρη. Σκοπός του ιδρύματος είναι η παρουσίαση εικαστικών, λογοτεχνικών, θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων. Αρχαιολογικό Μουσείο Παλαιόπολης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Παλαιοπόλεως Άνδρου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Παλαιοπόλεως Άνδρου στεγάζεται σε κτήριο της Παλαιόπολης, χορηγία του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Ιδρύθηκε το 2003 και περιλαμβάνει τα ευρήματα από τις ανασκαφές στην Παλαιόπολη.

Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης

Τα εκθέματα του Μουσείου Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης στη Χώρα της Άνδρου διακρίνονται σε τρεις ενότητες: «Το ανδριώτικο σπίτι», με εκθέματα που αφορούν την καθημερινή ζωή σε ένα παραδοσιακό σπίτι του νησιού, «Τα ανδριώτικα προϊόντα και τα επαγγέλματα», καθώς και το τμήμα που περιλαμβάνει εικόνες, έργα εκκλησιαστικής αργυροχρυσοχοΐας και ξυλόγλυπτα τέμπλα από τις εκκλησίες της Άνδρου.

Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων

Το Μουσείο Ελιάς Κυκλάδων στην Άνδρο αποτελείται από δύο παλιά ελαιοτριβεία του νησιού, τον ελαιόμυλο Χέλμη στον Πιτροφό και τον ελαιόμυλο Λεμπέση στα Ρέματα. Οι εγκαταστάσεις έχουν αποκατασταθεί και μετατραπεί σε μουσειακούς χώρους. Σε αυτούς ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει τις τεχνολογίες παραγωγής και επεξεργασίας ελαιολάδου στους αγροτικούς οικισμούς της Άνδρου και να κατατοπιστεί για τη σημασία της ελαιοκαλλιέργειας στο νησί σε οικολογικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

 


Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.